Dildo Norge – Din veileder på nettAlt du trenger å vite om dildo finner du her

Glidemiddel – hvilken type?

Vannbasert glidemiddel

Vannbasert er den vanligste typen glidemiddel, og kan brukes til alle typer sexleketøy. Fordelen med vannbasert glidemiddel er at det vaskes bort med vann, og det kan brukes både på klitoris, vaginalt og analt. Vannbaserte glidemidler fordamper og trekker inn i huden under bruk, og man må derfor ofte tilføre mer underveis. Et godt tips er derimot å tilføre litt vann eller spytt dersom glidemiddelet begynner å ”tørke ut” under bruk. Vannbaserte glidemidler finnes i utallige utgaver, og her finner man både glidemidler med smak (og lukt), eller man kan få glidemidler som har en varmende, kjølende eller kriblende effekt.

Dersom man ønsker et glidemiddel som utelukkende består av naturlige ingredienser, finner man dem blant de vannbaserte glidemidlene. De fleste vannbaserte glidemidler inneholder glyserin, som noen kan reagere på, avhengig av hvor sensitiv hud man har. Glyserin er en sukkerart, som har en fuktighetsbevarende effekt, men for mange kvinner er sukker i skjeden noe som kan føre til soppinfeksjon. Det kan da være lurt å velge et vannbasert glidemiddel uten glyserin (som er pH-balansert). Dersom man har sensitiv hud kan det også være en fordel å holde seg unna vannbaserte glidemidler som er tilsatt smak eller lukt, for disse er gjerne tilsatt enda flere ingredienser enn vanlige vannbaserte glidemidler, og inneholder dermed flere ingredienser som man kan reagere på. Vannbaserte glidemidler er også en fordel å vaske bort med rent vann etter bruk, for å unngå at man forstyrrer den naturlige bakteriefloraen i skjeden. Dessverre vil alle vannbaserte glidemidler til slutt ”tørke opp”, og nesten alle glidemidler blir litt klissete når de begynner å tørke. Det eneste glidemiddelet som ikke tørker ut på samme måte er silikon glidemidler.

Silikon glidemiddel

Fordeler:

 • Det tørker ikke ut, slik som vannbasert gjør. Det holder på glideeffekten svært lenge, og blir ikke klissete eller seigt. Silikonglidemiddel glir og glir så lenge du ønsker det!
 • Hvis man bruker et silikonbasert glidemiddel uten tilsetningsstoffer, er det lite sannsynlig at man vil oppleve irritasjoner, allergiske reaksjoner eller lignende. Derfor et godt valg for de med sensitiv hud.
 • Silikonbaserte glidemidler kan også brukes til kroppsmassasje, som en fuktighetskrem, eller til (intim)barbering.
 • Silikon glidemidler er ypperlig å bruke til analsex, da silikonglidemiddel ikke tørker ut, slik vannbasert gjør, og man trenger derfor ikke å tilføre mer glidemiddel underveis.
 • Siden det ikke kan skylles bort med vann, er silikon glidemidler perfekt å bruke i dusjen, badekaret eller ved annen undervanns aktivitet.
 • Silikon glidemidler kan brukes til andre ting og! Dersom man har latex klær som er matte, så kan man bruke silikonglidemiddel utenpå, for å få frem glansen i latex klærne (oljebasert vil ødelegge lateks materialet, så det må man ikke bruke). Og for oss som bor i Norge og har snø store deler av året, så kan silikonglidemiddel være perfekt å bruke under akebrettet eller kjelken før man setter utfor bakken!

Ulemper:

 • Man skal være forsiktig med å bruke silikon glidemiddel til dildoer laget av silikon, og man må ikke bruke silikonglidemiddel til cyberskin materialer. Det sies at dildoer laget av 100% ren silikon, fint kan bruke et silikonbasert glidemiddel, dersom denne også er av god kvalitet. Men dersom silikon-materialet i dildoen er blandet med f.eks gummi eller lateks, så kan leketøyet reagere med silikon glidemiddelet. Derfor anbefales det ikke å bruke silikon glidemiddel sammen med silikon leketøy. Det eneste silikon glidemiddelet som er testet og godkjent for bruk sammen med noen av de dyre silikonproduktene, er silikonglidemiddelet fra PJUR. Cyberskin er ikke et rent silikon produkt, men består av en silikon-blanding, som ikke tåler silikonbasert glidemiddel.
 • Vanskelig å vaske av. Silikon glidemiddel kan ikke vaskes bort med bare vann, da må man eventuelt tilføre såpe. Det er ikke lurt å vaske skjeden innvendig med såpe og vann, fordi det kan forstyrre den naturlige bakteriefloraen, men såpe og vann er en fordel å bruke til utvendig vask for å fjerne eventuelle rester etter bruk. Innvendig er det bedre å la naturen gå sin gang, fordi både skjeden og anus er laget slik at det som ikke skal være der sakte men sikkert fjernes på naturlig vis.
 • Silikon glidemiddel er dyrere enn vannbaserte, men de er samtidig mye drøyere i bruk. Det holder å bruke et par dråper silikon glidemiddel hver gang, og man slipper å måtte påføre mer underveis, så til syvende og sist er det egentlig ikke noe dyrere å bruke.
 • Silikon glidemiddel smaker ikke noe særlig godt, men er ikke farlig å få i seg oralt.
 • Noen mennesker synes silikon glidemiddel har en ”dekkende” effekt på huden som de ikke liker. Dette er fordi silikon ikke trenger inn gjennom huden, men blir liggende utenpå som en glatt hinne.
 • Silikon glidemiddel kan etterlate flekker på noen stoffer, som kan være vanskelig å vaske bort.

Det er få forskjeller som skiller følelsen mellom de forskjellige silikon glidemidlene, men det er en hovedingrediens som påvirker både kvaliteten og prisen. Alle silikon glidemidler består av: Dimethicone, Dimethiconol og Cyclomethicone. Silikonglidemidler av bedre kvalitet består av mer Dimethicone og har gjerne en tykkere konsistens enn de andre. Denne ingrediensen er også dyrere, og føles frodigere og mer fløyelsmyk enn de andre, men selve glideeffekten er den samme på alle silikonglidemidler. Hvis man sammenligner silikonglidemidler kan man sjekke hvor høyt oppe på ingredienslisten den står oppført. Dimethicone burde stå øverst på ingredienslisten på de silikonglidemidlene av best kvalitet, som ofte gjerne er dyrest også.

Noen tror kanskje at silikonglidemiddel kan være skadelig fordi man vet at silikon (fra implantater) i kroppen kan være skadelig. Men silikon trenger ikke inn i huden og vil ikke utgjøre noen skade, fordi silikon-molekylene er for store til at de kan trenge gjennom huden. Det er derfor man også kan oppleve at silikonglidemiddelet har en ”dekkende” effekt om man bruker det til massasje. Det er heller ingen fare om man får det i seg oralt. Ved silikonimplantater er faren ofte forbundet med at silikonet kommer i direkte kontakt med blodomløpet.

De fleste silikon glidemidlene kan fint brukes sammen med kondomer, med noen få unntak. Hvis du har tenkt til å bruke glidemiddelet med kondomer, så kan det være lurt å dobbeltsjekke at glidemiddelet trygt kan brukes til dette.

Hybrid Glidemidler

Dette er en nyere type glidemiddel, som består av en blanding av vann og silikon. Fordelen med hybridglidemidler er at de gjerne har en tykkere konsistens, slik som vannbaserte glidemidler, de blir ikke klissete på samme måte som de vannbaserte og samtidig har de nesten like langvarig glideeffekt som silikonbaserte glidemidler. Hybrid glidemidler er enklere å påføre enn silikonglidemidler, fordi de ikke er så tyntflytende, og de kan brukes både til massasje, vaginalt og analt bruk, og sammen med de aller fleste kondomer. Man bør imidlertid være oppmerksom på at noen leketøy kun må brukes sammen med et rent vannbasert glidemiddel, og man bør da ikke bruke et hybrid glidemiddel.

Anal glidemiddel

Det finnes egne glidemidler på markedet som er laget spesielt for analt bruk. Noen av disse har en lett bedøvende effekt, som kan være behjelpelig spesielt om man er nybegynner. Mens andre glidemidler kan ha en avslappende effekt på selve muskulaturen. De fleste glidemidler til analt bruk er vannbaserte, men det finnes også silikonbaserte i denne kategorien. Det aller viktigste med et glidemiddel som skal brukes analt er at glideeffekten varer lenge, slik at det ikke oppstår friksjon og begynner å gjøre vondt midt under leken.

Oljebaserte glidemidler

Disse bør man absolutt ikke bruke, uansett hva slags type oljebasert glid det gjelder. Selv matolje, vaselin og babyolje bør man styre unna! Oljebaserte glidemidler ødelegger blant annet lateks, noe de fleste kondomer er laget av, og de kan ødelegge både jelly og cyberskin produkter. Dersom dildoen i tillegg skulle inneholde ftalater, så vil disse frigjøres MYE lettere ved bruk av oljebasert glidemiddel, i forhold til bruk av vannbasert glidemiddel. Oljebasert glidemiddel kan også irritere slimhinnene, både i vagina og anus, og bør ikke brukes til innvendig bruk. Det eneste som oljebaserte glidemidler egner seg til, er massasje og eventuelt onanering hos gutter (altså kun til utvendig bruk, og aldri sammen med et sexleketøy).

Du vil også kanskje vite mere om:

Copyright © 2022 dildo-norge.no all rights reserved