Dildo Norge – Din veileder på nettAlt du trenger å vite om dildo finner du her

Vedlikehold og rengjøring av dildo

For å forlenge levetiden på dildoen sin, er det viktig med god hygiene og rengjøring både før og etter bruk. God rengjøring er også viktig for å minske risikoen for blant annet irritasjon og infeksjoner i underlivet.

Mange materialer som blir brukt til produksjon av sexleketøy i dag, kommer med egne brukerveiledninger for hvordan de skal rengjøres for at man skal opprettholde kvaliteten på materialet på best mulig måte, og dermed forlenge levetiden på produktet. Dette gjelder spesielt porøse materialer, som ikke tåler alt for mye over lengre tid, og dermed har kortere levetid. Dersom man har en dildo av et slikt materiale, som man ønsker å bevare lengst mulig, så burde man definitivt følge de instruksene som følger med produktet.

Ikke-porøse materialer er definitivt bedre, da disse gjerne kan kokes og dermed steriliseres mellom hvert bruk. Materialer som kan kokes er: silikon, glass, stål, metall og akryl (husk at man IKKE kan koke sexleketøy som består av elektriske komponenter, slik som vibratorer). De fleste materialene som kan kokes er gjerne harde materialer, bortsett fra silikon som har en mer silkeaktig og myk overflate.

Rengjøring

Helt generelt om rengjøring av dildoer er at man kommer langt med intimsåpe og vann. Vask alltid dildoen din med såpe og vann etter bruk, og det er en fordel å bruke en dildorens eller Toy Cleaner for å desinfisere den. Skyll dildoen i rent vann til slutt og sørg for at den er helt tørr før den pakkes bort. Det kan være en fordel å la dildoen lufttørke, eller tørk av den med et kjøkkenhåndkle, så slipper du at den blir loete.

Noen porøse materialer, slik som dildoer laget av Cyberskin, bør også påføres et egnet pulver (eller maismel) etter rengjøring, for at de skal bevare den silkemyke hudaktige følelsen over lengre tid (de forskjellige produsentene som bruker porøse materialer selger gjerne slikt pudder løst). Det er også lurt å skylle dildoen i rent vann før man bruker den igjen, slik at man fjerner eventuelle rester som kan irritere slimhinnene.

Det er viktig å vite at selv om man bruker en desinfiserende spray, så betyr ikke det at dildoen er sterilisert, eller 100% ren, slik at den f.eks trygt kan brukes av andre. Det kommer helt an på hva slags materiale den er laget av. Kun dildoer som kan kokes er trygge å dele med en partner, eller trygg å bruke om man skulle ønske å benytte den både vaginalt og analt. Da må man selvfølgelig koke den mellom hver gang man bytter. En grei huskeregel er at man heller bruker kondom over dildoen dersom man ønsker å bruke den analt, eller om man vil dele den med en partner.

Kort om hvordan de forskjellige materialene bør rengjøres:

Jelly/Latex/PVC/Gummi: Dildoer laget av jelly, lateks eller gummi (PVC) består av et porøst materiale, hvor noen er mer porøse og tåler mindre enn andre. Disse porøse materialene bør kun rengjøres med mildt såpevann, og eventuelt et rensemiddel som ikke inneholder alkohol. Dildoer av disse materialene kan ikke steriliseres, fordi de ikke kan kokes og alkohol forringer overflaten. Det porøse materialet kan også føre til at bakterier og skitt trenger inn i selve materialet, slik at det så å si er umulig å sterilisere produktet. Det beste alternativet er egentlig å bruke kondom over, slik at man unngår at de blir skitne. Ellers er det viktig at man rengjør dildoen grundig etter hvert bruk, slik at man unngår at bakterier og skitt setter seg fast i materialet.

Silikon: Silikon er et materiale av høy kvalitet som tåler ekstreme temperaturer. Silikondildoen kan steriliseres i kokende vann, eller vaskes i oppvaskmaskinen om du vil (gjelder kun dildoer eller andre sexleketøy som ikke består av elektroniske deler). Den kan også vaskes i bare såpe og vann, og en dildorens (ToyCleaner) er også flott å bruke for å desinfisere mellom bruk. Selv om silikon er et sterkt materiale, så kan den sprekke og til slutt revne, så håndter den alltid pent.

Cyberskin: Cyberskin dildoer er laget av et svært mykt og porøst materiale for å etterligne den realistiske følelsen av ekte hud. En dildo laget av cyberskin bør skylles i rent vann rett etter bruk, for å unngå at bakterier fester seg til materialet. Dildoen bør deretter rengjøres med passe varmt vann og antibakteriell såpe, og man kan også bruke et rensemiddel som er spesielt egnet for Cyberskin materialer, men det er viktig at rensemiddelet ikke inneholder alkohol, da dette kan ødelegge materialet. (Man bør heller ikke bruke andre rensemidler som er beregnet til husholdningsbruk, da disse også gjerne er for sterke og kan føre til at materialet blir fortere ødelagt). Husk at cyberskin er et delikat materiale som ikke tåler alt for mye, så den bør behandles pent også under rengjøring. Skyll alltid dildoen i rent vann til slutt, klapp den gjerne tørr med et håndkle som ikke loer og la den til slutt lufttørke. Pass på at den er HELT tørr før du pakker den bort, ellers kan det fort danne seg mugg eller lignende på materialet. Når dildoen er helt ren og tørr, kan overflaten føles noe klissete å ta på, og man bør derfor påføre et egnet pulver som er beregnet til dette materialet (disse kan man stort sett kjøpe løst hos de som selger sexleketøy). Man kan også bruke maismel som en erstatning dersom man ikke har noe annet tilgjengelig, men man bør ikke bruke talkum eller babypudder, da dette kan skape irritasjon i skjeden og talkum har også blitt linket til å ha en sammenheng med livmorhalskreft. Pulveret strøs eller klappes jevnt på overflaten, slik at hele materialet er dekket med et tynt lag. På den måten bevarer cyberskin materialet den myke hudaktige følelsen lengre, uten å føles klissete, og man forlenger også levetiden på produktet vesentlig.

Glass, akryl og metall: Disse dildoene er lettest å rengjøre på grunn av deres ikke-porøse overflate og evne til å tåle høye temperaturer. Glass og metall dildoer kan enkelt rengjøres med såpe og vann, gjerne etterfulgt av Toy Cleaner eller en bomullsdott med sprit (teknisk sprit). I tillegg kan både glass, akryl og metall dildoer steriliseres i kokende vann.

TIPS! For at dildoen din ikke skal bli loete når du tørker av den etter skylling, så er det en fordel å bruke et kjøkkenhåndkle!

Dildo-materialer som kan kokes: silikon, glass, akryl og metall

Oppbevaring

Når dildoen er ren og tørr, bør den oppbevares på et tørt sted i romtemperatur (unngå sollys). Husk at man ikke må oppbevare alle sexleketøyene sine i en haug, fordi de forskjellige materialene kan påvirke hverandre, og i verste fall kan de smelte sammen og ødelegges dersom de ligger inntil hverandre. Det beste er å oppbevare dildoen i en polstret sexleketøy pose, bag eller boks, eller du kan legge din lille venn i et mykt materiale og plassere det i en skuff. Man kan også fint oppbevare dildoen sin i en gjennomsiktig plastikkpose (f.eks en brødpose eller en pose med zip-lock), men ikke bruk en pose med trykk eller skrift på, da dette i noen tilfeller kan smitte over på dildoen. Husk å plassere kun ett leketøy i hver pose!

Du vil også kanskje vite mere om:

  • Hvordan introdusere dildoen for en partner?

    Å introdusere sin partner for å bruke en dildo når man er i et forhold, kan være et ømfintlig tema for noen. Hvis partneren din aldri har brukt et sexleketøy kan han eller hun føle seg støtt a.. [les mer..]

  • Jelly

    Jelly dildoer finnes i utallige varianter og er en av de mest brukte materialene som brukes i billige dildoer i dag. Jelly er ikke egentlig et eget materiale, men mer en samlebetegnelse på dildoe.. [les mer..]

  • Materialer og ftalater – skadelige stoffer?

    Dildoer i dag produseres i mange forskjellige materialer, og det blir stadig flere som produserer sine dildoer i materialer som både ser og føles som ekte hud. Tidligere ble de fleste dildoer laget .. [les mer..]

Copyright © 2022 dildo-norge.no all rights reserved